Een bedrijfspand bouwen? Het begint met een bedrijfskavel te kopen.

Een bedrijfskavel dat te koop staat. U bent geïnteresseerd in het bouwen van een nieuw bedrijfspand. Het aankopen van een bedrijfskavel is een cruciale stap voor ondernemers die een fysieke locatie voor hun bedrijfsactiviteiten willen vestigen. Via onze Kavel Tool vindt u een overzicht van alle bouwlocaties in Nederland. Deze beslissing vergt een zorgvuldige afweging van verschillende factoren, variërend van locatie en bestemmingsplannen tot financiële overwegingen. 

Een kavel kopen of een optie op een kavel?

Het kopen van een kavel en het nemen van een optie op een kavel zijn twee verschillende juridische benaderingen bij het verwerven van onroerend goed. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee:

Kavel Kopen:

  1. Definitieve Overdracht: Wanneer je een kavel koopt, vindt er een definitieve overdracht van eigendom plaats. Na het voltooien van de koopovereenkomst en het voldoen aan alle vereiste betalingen, wordt jij de wettige eigenaar van de kavel.

  2. Financiële Verplichting: Het kopen van een kavel houdt in dat je de volledige koopprijs of een overeengekomen bedrag betaalt op het moment van de aankoop.

  3. Juridische Documenten: Bij het kopen van een kavel worden er definitieve juridische documenten, zoals een eigendomsakte, opgesteld om de eigendomsoverdracht te formaliseren.

Optie op een Kavel:

  1. Voorlopige Rechten: Met een optie op een kavel krijg je het recht om de kavel binnen een bepaalde periode te kopen, maar je bent niet verplicht dit te doen.

  2. Betaling van een Optiepremie: Om dit recht te verkrijgen, betaal je meestal een optiepremie aan de eigenaar van de kavel. Deze premie is vaak veel lager dan de uiteindelijke koopprijs.

  3. Besluitperiode: De optieperiode biedt je de tijd om te beslissen of je daadwerkelijk de kavel wilt kopen. Tijdens deze periode is de verkoper verplicht om de kavel niet aan iemand anders te verkopen.

  4. Afzien van de Koop: Als je besluit de kavel niet te kopen binnen de optieperiode, verlies je over het algemeen de betaalde optiepremie, maar je bent niet verplicht de kavel te kopen.

Kiezen tussen kopen of een optie

De keuze tussen het kopen van een kavel en het nemen van een optie op een kavel hangt af van verschillende factoren, zoals financiële overwegingen, de zekerheid van de aankoopbeslissing en de behoefte aan flexibiliteit. Een bedrijfskavel te koop aangeboden kent dus dilemma’s. Het nemen van een optie op een kavel kan handig zijn als je nog niet zeker bent of je de kavel definitief wilt verwerven en meer tijd nodig hebt voor bijvoorbeeld het verkrijgen van financiering of het uitvoeren van due diligence. Het kopen van een kavel is geschikt voor diegenen die zeker zijn van hun beslissing en direct eigendom willen verwerven.

Het bestemmingsplan

Een bedrijfskavel te koop aangeboden kent velen uitdagingen. Het bestemmingsplan is een andere cruciale overweging bij het selecteren van een bedrijfskavel. Het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat de kavel geschikt is voor de beoogde bedrijfsactiviteiten en dat de lokale overheid de benodigde vergunningen verstrekt. Dit kan variëren van milieutoestemmingen tot bouwvergunningen, afhankelijk van de aard van het bedrijf. Een grondige analyse van het bestemmingsplan en overleg met de lokale autoriteiten zijn noodzakelijk om toekomstige complicaties te voorkomen.

Fiancieringen

Financiële overwegingen spelen ook een sleutelrol bij het aankopen van een bedrijfskavel. De kosten van de kavel zelf zijn slechts een deel van het totale plaatje. Ondernemers moeten rekening houden met bijkomende kosten zoals notariskosten, makelaarskosten, belastingen en mogelijke infrastructurele investeringen. Het is van belang om een grondige financiële analyse uit te voeren en een duidelijk beeld te hebben van de totale kosten voordat de definitieve beslissing wordt genomen.

Onderhandelingen

Bij het onderhandelen over de aankoop van een bedrijfskavel is het van belang om een goede relatie met verkopers en makelaars op te bouwen. Flexibiliteit en open communicatie kunnen gunstig zijn bij het bereiken van een overeenkomst die zowel voor de koper als de verkoper acceptabel is. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat alle contracten en overeenkomsten waterdicht zijn en de belangen van de koper beschermen. Een bedrijfskavel te koop aangeboden kent dus uitdagingen waar goed over nagedacht moet worden.

Conclusie

Kortom, het aankopen van een bedrijfskavel is een strategische beslissing die zorgvuldige planning en analyse vereist. Het vinden van de juiste locatie, zorgen voor overeenstemming met bestemmingsplannen, het beheren van financiële overwegingen en het opbouwen van goede relaties in het onderhandelingsproces zijn allemaal van vitaal belang voor het succes van deze onderneming. Met een doordachte aanpak kunnen ondernemers een solide basis leggen voor de groei en ontwikkeling van hun bedrijf op een fysieke locatie.

Een bedrijfspand bouwen?

Kevin Dwomor

Uw directe contactpersoon

Een bedrijfspand bouwen?

Neem vrijblijvend contact op met mij.
BEL: (085) 047 0157

Artisize Design & Build
(onderdeel van Hudsonbouw B.V.)

Bezoekadres

Oldenzaalsestraat 183
7557 GK Hengelo

Ma t/m vr 9:00 – 17:00

 

Contactgegevens

T: +31 (0)85 047 0157
E: info@artisize.nl

KVK: 83809279
BTW: NL862996466B01


Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Copyright 2024 © All rights reserved. 

Hudsonbouw B.V. is a division of Artisize Capital B.V. | Creating a better world together.

op de hoogte blijven?

Vul het formulier hieronder in en blijf op de hoogte van onze werkzaamheden!